Mam problem polegajacy na zamarzaniu szyby przedniej od środka. Próby wychładzania wnętrzna samochodu przed jego zamknięciem nie dają większego rezultatu. Ubiegłego lata był robiony przegląd klimatyzacji w tym również wymiana filtra prawdopodobnie kabinowego , chyba że jest tam jeszcze jakiś inny filtr. W niskich temperaturach ale plusowych wnętrzne po jakimś czasie od zamknięcia potrafi być w calości zaparowane. Proszę o radę lub wskazanie dostępu do miejsca na forum gdzie temat taki byl już poruszany (może słabo szukałem, ale nie znalazłem)
był poruszany jak co roku, ale możemy zacząć tutaj -> masz wilgoć w aucie, brudną od wewnątrz przednią szybę, albo i to i to, polecam wysprzątanie wnętrza, a do osuszania dywaników (jeśli np. są gumowe i ciągle zalega w nich woda) pod nóżki gazetę wyborczą\nasz dziennik, zresztą kto co lubi
inną przyczyną może być zawilgocony filtr powietrza kabiny, można też profilaktycznie wymienić i te niskonakładowe zabiegi powinny pomóc.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Nie zauważam w samochodzie jakiejś nadmiernej wilgoci i bałaganu .O samochód dbam i jak na swój wiek ma symboliczny przebieg ok 30 000 km. Proszę mi zatem powiedzieć czy filtra kabinowy który nie ma wiecej jak 5 tyś km. może się zawilgocić i od czego .
miro229,
stawiam na to że masz jakiś przeciek od jesieni i nazbieralo się trochę wody pod wykładziną. niestety o tej porze roku z wysuszeniem może byc problem, chyba że masz garaż.
proponuję odchylić wykladzinę od str. progu i zobaczyć czy pod spodem masz mokro lub jest szron. jesli tak to trzeba włożyć tam gazetę, tak jak pisał szkoda wyborczą lub dziennik ( nie ze wzgl. na opcje polityczną ale ze wzgl. na szczególny papier, ktory jest bardzo chłonny i jego ilość). gazetę dajesz także na wykladzine a pod dywanik.
niestety operacja bedzie trwała ok 1 mies. gazety należy często wymieniać.
system z gazetami jest może archaiczny ale bardzo skuteczny,
a i jeszcze jedno, w miare mozliwości jeździj z wł.nawiewem na nogi i podwijaj dywaniki jak nik tam nie siedzi.
był poruszany jak co roku, ale możemy zacząć tutaj -> masz wilgoć w aucie, brudną od wewnątrz przednią szybę, albo i to i to, polecam wysprzątanie wnętrza, a do osuszania dywaników (jeśli np. są gumowe i ciągle zalega w nich woda) pod nóżki gazetę wyborczą\nasz dziennik, zresztą kto co lubi
inną przyczyną może być zawilgocony filtr powietrza kabiny, można też profilaktycznie wymienić i te niskonakładowe zabiegi powinny pomóc.
Kolega ma 100% racji, ja włożyłem gazetki pod dywaniki gumowe i na dywaniki. Po każdej jeździe wymieniam te leżące na dywanikach i nie mam wilgoci, a co za tym idzie szyby nie zamarzają od środka.
Komentarz